II “Inventica-USM” la lansarea Platformei S2B – Science to Business

În data de 25 Octombrie 2016, în incinta Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Sala Azurie a avut loc Evenimentul de lansare a Platformei Science to Business (S2B); eveniment la care au fost prezenți și reprezentanții Incubatorului de Inovare Inventica-USM”.

Menționăm că, respectiva Platformă S2B se dorește a servi drept o eficientă modalitate de comunicare și cooperare între mediul științific și cel de afaceri, în vederea intensificării parteneriatului dintre cele două medii și identificării mecanismelor viabile, precum și a modalităților de colaborare între mediul științific și cel antreprenorial.

Evenimentul a fost deschis de către Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Academicianul Gheorghe Duca și de către Vice-ministrul Economiei, Dl. Vitalie Iurcu, care au venit cu un cuvânt de salut.

Printre participanți s-au regăsit reprezentanți ai instituțiilor de stat: AGEPI, ODIMM, MIEPO, Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană, ADR Nord, ADR Centru; mediului de afaceri, companii mari din Republica Moldova, cum ar fi Franzeluța S.A., Ionel S.A., B.C. COMERȚBANK S.A., Topaz S.A., Introscop S.A. etc.; organizații de business și consultanță în afaceri: EBA Moldova, CEED Moldova, ProConsulting SRL etc.; reprezentanți ai societății civile: Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova, Asociația Micului Business etc.

Comunitatea științifică a fost reprezentată de Academia de Științe a Moldovei: academicieni, cercetători, membri ai institutelor și laboratoarelor de cercetare AȘM, parcurile și incubatoarele de inovare (II Inventica-USM, PȘT Academica și II Inovatorul, InnoCenter, Incubatorul de inovare IT4BA). Universitățile din Republica Moldova, de asemenea au fost interesate de lansarea platformei S2B. Astfel, în cadrul evenimentului au participat profesori, lectori și studenți. Reprezentanți ai Universității de Stat din Moldova (USM), Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, Academia de Studii Economice, Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Academia de Administrare Publică și Institutul de Management IMI-NOVA au dat curs invitației la eveniment.

Incubatorul de Inovare “Inventica-USM” a fost reprezentat la acest eveniment de către administratorul acestuia – conf. univ., dr. Marian Jalencu și membrul echipei de proiect Mihaela Balmuș-Andone. De asemenea, la acest important eveniment au fost prezenți și câteva zeci de studenți ai USM.

Evenimentul a întrunit două paneluri de discuție moderate de către prim-vicepreședitele Academiei de Științe a Moldovei, Academicianul Ion Tighineanu și Roman Chircă, Directorul general al Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic.

Administratorul II “Inventica-USM” conf. univ., dr. Marian Jalencu a avut o prezentare în cadrul evenimentului, cu tema: Modalități de eficientizare a procesului de transfer tehnologic în universități.

În cadrul acestei prezentări au fost reliefate așa subiecte precum: esența Transferului Tehnologic; premisele creării și dezvoltării II “Inventica-USM”; susținerea start-up-urilor inovative studențești, drept o prioritară direcție în activitatea II “Inventica-USM”; concursul Târgul start-up-urilor „Cele mai bune idei de afaceri inovative” și rezultatele acestuia; Rețeaua de mentorat studențesc și modalități de extindere și consolidare a acesteia; constituirea și dezvoltarea Oficiului de Transfer Tehnologic (OTT) la USM; dezvoltarea proceselor de internaționalizare în cercetare, inovare și transfer tehnologic etc.

Referințe cu privire la respectivul Eveniment le găsim pe site-ul AITT:

http://aitt.md/ro/press-release/comunicate-de-presa/evenimentul-de-deschidere-a-platofmei-science-to-business-a-avut-loc.html

Imagini video de la Eveniment, inclusiv luarea de cuvânt a administratorului II “Inventica-USM” conf. univ., dr. Marian Jalencu, le putem viziona la adresa:

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>